Młoda kapusta z pieczarkami

4.5 (201 ocen)

  • 30 min

Wiosna nie tylko rozpieszcza coraz to cieplejszymi dniami, ale pozwala nam rozsmakowywać się w jej darach.... no więc u mnie znowu na talerzu młoda, aromatyczna kapusta, tym razem z pieczarkami w śmietance.

  • 30 min

Składniki:

  • główka młodej kapusty
    • 300 g pieczarek + 1 posiekana cebula + łyżka masła
    • 100 ml. śmietanki 30 %
    • łyżka soku z cytryny, szczypta cukru, sól, pieprz mielony biały
    • łyżka posiekanego koperku
    • do posypania przyprawa: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Młoda kapusta z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-15dw0gx 1. Kapustę poszatkować, posolić, wygnieść krótko ręką, zalać połową szklanki gorącej wody, pogotować chwilę ok. 10 minut.
    Pieczarki pokroić w plastry, przesmażyć na maśle razem z cebulą, jak już lekko się zrumienią dodać odcedzoną kapustę, śmietankę i dusić do częściowego odparowania płynu, na koniec przyprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą, pieprzem do smaku, dodać koperek.
    Na talerzu posypać przyprawą z suszonych pomidorów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować