Wiosna nie tylko rozpieszcza coraz to cieplejszymi dniami, ale pozwala nam rozsmakowywać się w jej darach.... no więc u mnie znowu na talerzu młoda, aromatyczna kapusta, tym razem z pieczarkami w śmietance.
30 min
Składniki:
główka młodej kapusty
• 300 g pieczarek + 1 posiekana cebula + łyżka masła
• 100 ml. śmietanki 30 %
• łyżka soku z cytryny, szczypta cukru, sól, pieprz mielony biały
• łyżka posiekanego koperku
• do posypania przyprawa: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Młoda kapusta z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę poszatkować, posolić, wygnieść krótko ręką, zalać połową szklanki gorącej wody, pogotować chwilę ok. 10 minut.
Pieczarki pokroić w plastry, przesmażyć na maśle razem z cebulą, jak już lekko się zrumienią dodać odcedzoną kapustę, śmietankę i dusić do częściowego odparowania płynu, na koniec przyprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą, pieprzem do smaku, dodać koperek.
Na talerzu posypać przyprawą z suszonych pomidorów.
Komentarze