Młoda kapusta z koperkiem

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Potrawa ta jest przygotowywana nie tylko na Śląsku, jednak pozwoliłam sobie zamieścić tutaj przepis, gdyż jest to danie typowo polskie, przyrządzanie wiosną, kiedy jest dostęp do młodej kapusty :)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kapusta biała: 2 sztuki
    - koperek pęczek: 1 sztuka
    - natka pietruszka posiekana: 2 łyżki
    - słonina: 10 dekagramów
    - cebula: 1 sztuka
    - mąka pszenna: 2 łyżki
    - pieprz: 1 szczypta
    - sól: 1 szczypta
    - ocet: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Młoda kapusta z koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Młoda kapusta z koperkiem 1. Kapustę umyć i poszatkować. Następnie przełożyć do garnka z wodą
    (tak aby kapusta była w niej zanurzona). Gotować do miękkości, odcedzić.
    Na patelni podsmażyć pokrojoną w kosteczki słoninkę, po czym wrzucić do niej drobno posiekaną cebulkę. Mąkę zatrzepać na tłuszczu z cebulką, następnie dodać to do garnka z kapustą. Przyprawić całość do smaku pieprzem i solą.
    Na koniec dorzucić drobno posiekany koperek wraz z natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować