Młoda kapusta w sosie jogurtowym z klopsikami

4.5 (167 ocen)

Młoda kapusta duszona w kremowym sosie jogurtowym z dodatkiem musztardy francuskiej, podawana z klopsikami z mięsa wołowego.

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
    2 cebule
    400 ml bulionu warzywnego
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki musztardy francuskiej
    150 ml jogurtu naturalnego
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    olej do smażenia

    Mięsne klopsiki

    300 g mielonego mięsa wołowego
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki bułki tartej
    1 jajko
    ½ łyżeczki oregano
    ½ łyżeczki soli
    3 szczypty pieprzu
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops Klopsiki

Młoda kapusta w sosie jogurtowym z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Młoda kapusta w sosie jogurtowym z klopsikami 1. Cebulę kroimy w kostkę i na oleju podsmażamy aż się zeszkli. Dodajemy do niej drobno pokrojoną kapustę. Zalewamy bulionem i pod przykryciem dusimy do zmięknięcia. Następnie dodajemy musztardę, koncentrat pomidorowy. Zmniejszamy gaz i stopniowo wlewamy jogurt. Dobrze mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
    Aby przygotować klopsiki należy połączyć ze sobą mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, wbić jajko i doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem. Całość dobrze wyrabiamy, formujemy w kuleczki i na oleju smażymy z każdej strony do zarumienienia. Tak przygotowane klopsiki wkładamy do kapusty. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Jogurt Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować