Młoda kapusta Tereni

0 (0 ocen)

  • 50 min

Specjalistką ds. kapusty jest moja mama Terenia. Pyszna kapusta wyjątkowo smakuje jedynie o tej porze roku. Idealna do ziemniaków a także do chleba.

  • 50 min

Składniki:

  • główka młodej kapusty
    pęczek koperku
    pęczek zielonej pietruszki
    1 ziele angielskie
    1 liść laurowy
    sól, pieprz
    kminek (wg uznania)
    łyżka mąki
    3-4 łyżki śmietany

Młoda kapusta tereni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę drobno poszatkować, nasolić (płaska łyżeczka) i odstawić na ok. 30 minut żeby opadła. Odcisnąć z nadmiaru wody.
  • 2. Koperek i pietruszkę drobno posiekać.
  • 3. Odsączoną kapustę przełożyć do garnka, zalać wodą. Dodać ziele i liść. Ugotować do miękkości, odcedzić z nadmiaru wody. Do kapusty dodać zieleninę, kminek i rozpuszczoną w śmietanie mąkę. Na sam koniec doprawić do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy