Młoda kapusta po bałkańsku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 50 min

Potrawa jest idealna na upały. Przepis pochodzi ze Słowenii.

  • 50 min

Składniki:

  • główka młodej białej kapusty
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    łyżeczka vegety
    1/2 łyżeczki tymianku
    mała śmietana 18-proc.
    kostka rosołowa drobiowa
    10 listków bazylii
    2 łyżki oliwy

Młoda kapusta po bałkańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek i cebule obieramy. Cebule kroimy w półplasterki, czosnek przeciskamy przez praskę. Kapustę kroimy w paski. Kostkę rozpuszczamy
    w 1/2 szkl. wrzątku. Bazylię myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki.
  • 2. Cebulę podsmażamy ok. 10 minut na rozgrzanej oliwie z dodatkiem vegety.
    Wsypujemy kapustę, wlewamy odrobinę wody i dusimy ok. 20 minut, aż kapusta zmięknie. Następnie dodajemy czosnek i tymianek. Wlewamy bulion i gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Dodajemy bazylię, mieszamy.
  • 3. Kapustę wykładamy na talerze. Każdą porcję polewamy schłodzoną śmietaną. Podajemy do mięsa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2011

Komentarze

Podobne przepisy