Pyszna, wiosenna jarzynka z młodych warzyw - i jako samodzielne danie, i jako dodatek do potraw mięsnych. Polecam wszystkim miłośnikom warzyw i nie tylko.
Młoda kapusta duszona z ziemniaczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaczki szorujemy (lub cienko obierz), gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, osączamy. Ziemniaczki otaczamy w słodkiej i ostrej papryce.
Z kapusty wycinamy głąb, szatkujemy, gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody na półtwardo, osączamy.
2.Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy osączona kapustę, podsmażamy ok. 5 minut, a następnie podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem.
Kiedy cała woda wyparuje, dodajemy ziemniaczki, dodajemy ocet balsamiczny i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pod koniec duszenia dodajemy jogurt grecki (lub śmietankę).
3.Gotową potrawę wykładamy na talerze. Dodatkowo można udekorować ją kleksem jogurtu lub śmietany i koperkiem.
Komentarze