Młoda kapusta duszona z ziemniaczkami

5 (147 ocen)

Pyszna, wiosenna jarzynka z młodych warzyw - i jako samodzielne danie, i jako dodatek do potraw mięsnych. Polecam wszystkim miłośnikom warzyw i nie tylko.

Składniki:

  • - 1/2 główki młodej, białej kapusty,
    - 10-12 małych, młodych ziemniaczków,
    - 2 łyżki jogurtu greckiego (lub śmietany),
    - łyżka oleju,
    - 1 łyżka octu balsamicznego,
    - słodka mielona papryka,
    - szczypta ostrej papryki,
    - sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Młoda kapusta duszona z ziemniaczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaczki szorujemy (lub cienko obierz), gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, osączamy. Ziemniaczki otaczamy w słodkiej i ostrej papryce.
    Z kapusty wycinamy głąb, szatkujemy, gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody na półtwardo, osączamy.
  • 2. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy osączona kapustę, podsmażamy ok. 5 minut, a następnie podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem.
    Kiedy cała woda wyparuje, dodajemy ziemniaczki, dodajemy ocet balsamiczny i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Pod koniec duszenia dodajemy jogurt grecki (lub śmietankę).
  • 3. Gotową potrawę wykładamy na talerze. Dodatkowo można udekorować ją kleksem jogurtu lub śmietany i koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować