Młoda botwinka do słoików, na zimę

4.44 (193 ocen)

  • 45 min

Warto zamknąć smak wiosny w słoikach. ;)

  • 45 min

Składniki:

  • 5 dużych pęczków botwinki
    (ja miałam z takimi malusieńkimi buraczkami)
    1 łyżka soli
    1 łyżka cukru
    6 ząbków czosnku
    2 słoiki 400 ml
Wystaw ocenę:

4.44 (193 ocen)

Zobacz również:

Botwinka Przetwory

Młoda botwinka do słoików, na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinkę dokładnie myjemy, odrzucamy żółte liście i siekamy drobno.
    Całość wrzucamy do miski, zasypujemy solą oraz cukrem i zostawiamy na dziesięć minut.

    W tym czasie wyparzamy słoiki oraz zakrętki.

    Do liści dodajemy starte ząbki czosnku i mocno uciskając wszystko mieszamy.

    Słoiki wypełniamy botwiną, starając się jak najbardziej kompresować liście.

    Pasteryzujemy dwadzieścia minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować