Mleczny sernik z bezą

0 (0 ocen)

Przepis mojej koleżanki na przepyszny, wilgotny sernik z bezą.

Składniki:

  • Ciasto :
    2 szklanki maki,
    1/2 szklanki cukru,
    1/2 kostki margaryny,
    1 łyżeczka proszku,
    2 jajka,
    cukier waniliowy,
    2 łyżki gęstej śmietany kwaśnej (8%)

    Masa:
    1 kg sera białego dwukrotnie zmielonego,
    2,5 szklanki mleka,
    1 szklanka cukru,
    2 jajka,
    6 żółtek,
    1/2 szklanki oleju,
    2 budynie jasne,
    zapach cytrynowy

Mleczny sernik z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zarabiamy kruche ciasto. Mąkę mieszamy z proszkiem, siekamy z margaryną. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę.
  • 2. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy ser, olej, mleko i resztę składników. Wylewamy na ciasto. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 45 min. Po tym czasie na masę kładziemy pianę ubitą z białek i 6 łyżeczek cukru. Pieczemy jeszcze 10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy