Mleczne naleśniki ze śmietaną, borówkami i sorbetem truskawkowym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Mięciutkie naleśniki, borówki i ten sorbet/topniejący śnieg truskawkowy. Wszystko oprószone cukrem pudrem. To jest pyszne.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka
    łyżeczka oleju rzepakowego
    1 szklanka mleka tłustego
    8-9 łyżek mąki pszennej
    proszek do pieczenia na koniec łyżeczki
    1/2 - 1 łyżeczki cukru
    olej rzepakowy do smażenia

    borówki
    3 szklanki mrożonych truskawek
    2 łyżki drobnego cukru
    śmietana 18 %
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Mleczne naleśniki ze śmietaną, borówkami i sorbetem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić tak, żeby wyraźnie zwiększyły swoja objętość. W dalszym ciągu ucierać i dodawać kolejno cukier, olej, mleko i mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Smażyć naleśniki na patelni, na oleju rzepakowym, na złoty kolor.
    Mrożone truskawki przełożyć do misy blendera. Dodać cukier i dokładnie rozdrobnić.
    Na talerzu ułożyć pokrojone zwinięte w ruloniki naleśniki, albo fantazyjnie zwinięte w rożki. Dodać mrożone, rozdrobnione truskawki, borówki, śmietanę. Całość oprószyć cukrem pudrem.
    Smacznego.

Porady

Można zrobić sorbet z innych owoców. Malin, jeżyn, jagód, bananów. Rozdrabnianie w blenderze mrożonych owoców, to najłatwiejszy sposób na sorbet.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować