Mleczne bułeczki śniadaniowe... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.do miski wsypujemy mąkę. Po środku robimy dołek; wlewamy ciepłe mleko, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Gdy drożdże wyrosną dodajemy pozostałe skladniki i wyrabiamy ciasto, aż będzie sprężyste. Ponownie przykrywamy ściereczkę i odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło.
3.Gdy ciasto podwoi objętość dzielimy je na równe części i formujemy bułeczki o dowolnym kształcie ( mi wyszło 14 mniej więcej takiej wielkości jak w sklepie można kupić). Układamy je na blasze wyłożonej papierem i odstawiamy na 20 min. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 160st
4.Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy wierzch białkiem.
5.Pieczemy 20-30 min w 160 st. Bułeczki powinny byc lekko zarumienione.
Porady
mleko w proszku nie jest konieczne, ja miałam i je dodałam. Pare buleczek posypałam kruszonką
Komentarze