Brzmi może dziwnie, ale jest pyszna. Ma łagodny smak, lubią ją nawet dzieci (przy okazji można przemycić trochę mleka i sera).
25 min
Składniki:
- mała cebula posiekana
- 2 łyżki masła
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- 7-8 ziemniaków
- 1 litr bulionu/rosołu
- 1 kulka mozzarelli lub kawałek zwykłego żółtego sera dobrej jakości (nie każdy ser chce się dobrze rozpuścić w zupie)
- 3 łyżki śmietany
- só do smaku
- ½ -1 szkl, mleka
Mleczna kartoflanka z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzać masło, podsmażyć na nim cebulę, wsypać paprykę, chwilkę smażyć. Zalać bulionem i mlekiem, wsypać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do miękkości, Doprawić śmietaną, dodać startą mozarellą i gotować dopóki ser się nie rozpuści. Doprawić ewentualnie solą posypać startym serem.
Komentarze