Mleczna kanapka

0 (0 ocen)

  • 50 min

Super deser dla małych łasuchów

  • 50 min

Składniki:

  • 10 jajek
    200g mąki pszennej
    140g mąki ziemniaczanej
    200g cukru +1/2 szklanki
    60g kakao
    4 łyżki oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    300g masła
    1/2 szklanki mleka
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 szklanki mleka w proszku
    500g śmietany kremówki
    100g mlecznej czekolady
    50g gorzkiej czekolady

Mleczna kanapka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja ubić z 200g cukru na puszystą masę.Dolać olej.Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao,po czym wsypywać porcjami do masy jajecznej,cały czas miksując na wolnych obrotach.
  • 2. Ciasto przelać do blaszki o wymiarach 25*28 cm wyścielonej pergaminem i piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.180stopni.Placek ostudzić po czym przeciąć wzdłuż na pół.
  • 3. Mleko zagotować z resztą cukru i cukrem waniliowym.Ostudzić.250g masła utrzeć,a następnie stopniowo dodawać posłodzone mleko i mleko w proszku.Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i dobrze połączyć z masą.Przygotowanym kremem przełożyć blaty ciasta.
  • 4. Mleczną oraz gorzką czekoladę połamać i razem z pozostałym masłem rozpuścić w kąpieli wodnej.Jeszcze gorącą polewę rozprowadzić na cieście.Placek odstawić do lodówki do ostygnięcia.

Porady

Przed dodaniem do ciasta proszek do pieczenia dobrze jest połączyć z 2 łyżeczkami octu dzięki temu placek równy.Ja do ciast kakaowych dodaję jeszcze odrobinę sody oczyszczonej wtedy ciasto jest bardziej puszyste.

Komentarze

Podobne przepisy