Mleczna kanapka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubijamy białka na sztywną pianę ze szczypt soli. Dodajemy cukier, żółtka, następnie przesiane mąki, kakao i proszek do pieczenia. Nakładamy do blaszki o wymiarach 25x34 cm, pieczemy w 170*C ok.25 minut. Studzimy, przekrawamy na dwa placki.
2.Zwykle mleko zagotowujemy z cukrami, ostawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy na gładką masę, powoli dodajemy wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypujemy przesiane mleko w proszku, dodajemy serki homogenizowane, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę, dokładnie łączymy.
3.Biszkopt przekładamy masą mleczną, układamy herbatniki, na nie ubitą śnieżkę i przykrywamy biszkoptem.
4.Polewa: masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia, a następnie polewamy wierzch ciasta. Odstawiamy do schłodzenia na ok. 2 godziny.
Smacznego ; )
Komentarze