Mleczna kanapka

4.5 (189 ocen)

  • 2 godz.

Anielsko rozpływające się w ustach ciasto. Zasmakuje każdemu !

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    masa mleczna
    3/4 szklanki mleka
    2 szklanki mleka w proszku
    2/3 szklanki cukru
    300 g masła
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 serki homogenizowane typu Danio (ok. 300 g)
    2 łyżeczki żelatyny

    polewa
    100 g mlecznej czekolady
    70 g masła

    ok. 20 herbatników maślanych (opcjonalnie)
    1 Śnieżka + 3/4 szklanki mleka (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mleczna kanapka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubijamy białka na sztywną pianę ze szczypt soli. Dodajemy cukier, żółtka, następnie przesiane mąki, kakao i proszek do pieczenia. Nakładamy do blaszki o wymiarach 25x34 cm, pieczemy w 170*C ok.25 minut. Studzimy, przekrawamy na dwa placki.
  • 2. Zwykle mleko zagotowujemy z cukrami, ostawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy na gładką masę, powoli dodajemy wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypujemy przesiane mleko w proszku, dodajemy serki homogenizowane, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę, dokładnie łączymy.
  • 3. Biszkopt przekładamy masą mleczną, układamy herbatniki, na nie ubitą śnieżkę i przykrywamy biszkoptem.
  • 4. Polewa: masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia, a następnie polewamy wierzch ciasta. Odstawiamy do schłodzenia na ok. 2 godziny.
    Smacznego ; )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować