Mleczna chmurka jagodowo – truskawkowa

0 (0 ocen)

  • 20 min

Poszłam za ciosem, jeśli chodzi o tą piankę, która bardzo nam posmakowała w innym cieście. Postanowiłam stworzyć bardzo delikatne, niezwykle puszyste i aksamitne w smaku ciasto bez pieczenia. Wyszło wyśmienite i każdy chętnie sięgał po jak największy kawałek:)) Będzie często gościć w moim domu.

  • 20 min

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 29cm
    Składniki:
    500ml mleka zagęszczonego niesłodzonego np. firmy Gostyń
    300g truskawek
    200g jagód
    2 truskawkowe galaretki
    1 cytrynowa galaretka
    1,5 szklanki wrzącej wody
    Paczka okrągłych biszkoptów do wyłożenia tortownicy

Mleczna chmurka jagodowo – truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty ułożyć w tortownicy. Truskawki zmiksować na mus lub rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków pozostawiając kawałki. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 1,5szklanki wrzątku, a galaretkę cytrynową według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Mleko ubijać mikserem przez ok. 5 – 7 minut, do momentu, aż podwoi ono swoją objętość. Cały czas miksując wlewać stopniowo czerwone galaretki oraz truskawki. Całość dokładnie wymieszać mikserem. Masę wylać na biszkopty. Ułożyć jagody. Gdy mleko stężeje zalać cytrynową galaretką. Chłodzić przynajmniej 3 godziny, a najlepiej całą noc, przechowywać w lodówce.

Komentarze

Podobne przepisy