Mleczna chałka z żurawiną

0 (0 ocen)

Uwielbiam domowe chleby i drożdżowe wypieki. Chałka z maślanym akcentem i żurawiną suszoną jest jednym z nich. Najlepsze zaraz po przestudzeniu z odrobiną masła i kubkiem ciepłego mleka.

Składniki:

  • Na 1 keksówkę:

    250ml mleka
    25g świeżych drożdży
    ½ szklanki cukru
    20ml oliwy z oliwek
    2 jajka
    szczypta soli
    ok 550g mąki pszennej
    ok 300g suszonej żurawiny
    100g masła
    mak
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chałka Drożdżówka Desery

Mleczna chałka z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy bezpośrednio do misy robota. Dodajemy cukier, jedno jajko, szczyptę soli oraz oliwę z oliwek. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym, ale nie gorącym mleku i dolewamy do reszty. Wszystko razem mieszamy, a następnie wyrabiamy za pomocą haka, dolewając powoli roztopione masło i dodając żurawinę. Po połączeniu składników ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem i odstawiamy pod bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia.
  • 2. Po podwojeniu objętości ciasto przekładamy na blat i dzielimy na 2 nierówne części. Większą część dzielimy na trzy części i formujemy warkocz. Układamy w wysmarowanej olejem keksówce. Z drugiej mniejszej części również formujemy malutki warkocz, który układamy na środku. Smarujemy całość jajkiem i posypujemy makiem. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do200stC na 10 minut, po czym skręcamy temp do 170st C.i pieczemy jeszcze ok 25 minut., Upieczoną drożdżówkę studzimy na metalowej kracie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować