Uwielbiam domowe chleby i drożdżowe wypieki. Chałka z maślanym akcentem i żurawiną suszoną jest jednym z nich. Najlepsze zaraz po przestudzeniu z odrobiną masła i kubkiem ciepłego mleka.
Składniki:
Na 1 keksówkę:
250ml mleka
25g świeżych drożdży
½ szklanki cukru
20ml oliwy z oliwek
2 jajka
szczypta soli
ok 550g mąki pszennej
ok 300g suszonej żurawiny
100g masła
mak
Mleczna chałka z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy bezpośrednio do misy robota. Dodajemy cukier, jedno jajko, szczyptę soli oraz oliwę z oliwek. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym, ale nie gorącym mleku i dolewamy do reszty. Wszystko razem mieszamy, a następnie wyrabiamy za pomocą haka, dolewając powoli roztopione masło i dodając żurawinę. Po połączeniu składników ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem i odstawiamy pod bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia.
2.Po podwojeniu objętości ciasto przekładamy na blat i dzielimy na 2 nierówne części. Większą część dzielimy na trzy części i formujemy warkocz. Układamy w wysmarowanej olejem keksówce. Z drugiej mniejszej części również formujemy malutki warkocz, który układamy na środku. Smarujemy całość jajkiem i posypujemy makiem. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do200stC na 10 minut, po czym skręcamy temp do 170st C.i pieczemy jeszcze ok 25 minut., Upieczoną drożdżówkę studzimy na metalowej kracie.
Komentarze