Ciąg dalszy czerpania kulinarnych korzyści ze śledzi.
10 min
Składniki:
200g mleczy z ryb, może to być śledź
1łyżka masła
1 łyżka mąki
1/2 szklanki wywaru z ryb lub warzyw
sok z 1 cytryny
masło z anchois:
2 łyżki masła
2 anchois lub 1 łyżeczka pasty
1łyżka bułki tartej do posypania
Mlecze z ryb a'la ostrygi. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mlecze obgotować w osolonej wodzie.
Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę i rozprowadzić wywarem z ryb do otrzymania gęstego sosu.
Dodać mlecze pokrojone na kawałki wielkości ostryg i doprawić cytryną ,solą ,pieprzem.
Nałożyć do naczyń żaroodpornych wysmarowanych grubo masłem utartym z anchois.
Posypać bułką tartą i nałożyć resztę masła. Zapiekać 5 min w gorącym piecu.
Komentarze