Warto dla urozmaicenia podać czasem taki wariant mizerii. Można także przygotować ją z wykorzystaniem czarnych oliwek. Wówczas będą się one ładnie odznaczać! Także pietruszkę można zastąpić młodym koperkiem.
Mizeria z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki myjemy i obieramy. Tak przygotowane kroimy w cienkie plasterki –ręcznie lub na tarce.
Do ogórków dokładamy natkę pietruszki oraz płatki migdałowe. Mieszamy
2.Na oddzielnym talerzu, czy miseczce umieszczamy oliwę. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy sól, pieprz i roztartą w dłoniach przyprawę prowansalską. Mieszamy.
Oliwki kroimy w plasterki.
Przygotowany sos oraz oliwki dodajemy do ogórków. Całość dokładnie mieszamy. Wykładamy na salaterkę, dekorujemy natką pietruszki i podajemy.
Komentarze