Mizeria z oliwkami

0 (0 ocen)

Warto dla urozmaicenia podać czasem taki wariant mizerii. Można także przygotować ją z wykorzystaniem czarnych oliwek. Wówczas będą się one ładnie odznaczać! Także pietruszkę można zastąpić młodym koperkiem.

Składniki:

  • Składniki:
    • 4 ogórki gruntowe,
    • 2 ząbki czosnku,
    • 2 łyżki oliwy,
    • Łyżka płatków migdałowych,
    • Około 10 oliwek zielonych,
    • Łyżka kopiata posiekanej natki pietruszki,
    • Ok. 0,5 łyżeczki przyprawy prowansalskiej,
    • Sól, pieprz do smaku

Mizeria z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dodanie pietruszki i płatków do ogórków 1. Ogórki myjemy i obieramy. Tak przygotowane kroimy w cienkie plasterki –ręcznie lub na tarce.
    Do ogórków dokładamy natkę pietruszki oraz płatki migdałowe. Mieszamy
  • przygotowanie oliwy 2. Na oddzielnym talerzu, czy miseczce umieszczamy oliwę. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy sól, pieprz i roztartą w dłoniach przyprawę prowansalską. Mieszamy.
    Oliwki kroimy w plasterki.
    Przygotowany sos oraz oliwki dodajemy do ogórków. Całość dokładnie mieszamy. Wykładamy na salaterkę, dekorujemy natką pietruszki i podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy