Mix sałat z gotowanym mięsem i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób

Lubimy mieszać różne smaki. Mix sałat razem z ugotowanym mięsem wymieszanym w sosie jest świetnym dodatkiem do obiadu, może także być podawana jako przekąska

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • - op mixu sałat
    - oliwa z oliwek
    - 1 duża pierś z kurczaka
    - pomidor
    - kilka rzodkiewek
    - 30 dag pieczarek
    - 1 cebula
    - 2 łyżki jogurtu naturalnego (może być śmietana)
    - natka pietruszki
    - olej
    - zioła prowansalskie, 2 liście laurowe, kilka ziarenek pieprzu
    - ok 50 dag ziemniaków
    - 8-10 zamrożonych różyczek brokuła
    SOS
    - 3 łyżeczki musztardy francuskiej łagodnej
    - 3-4 łyżki oliwy z oliwek
    - 1 łyżeczka płynnego miodu
    - 2 łyżki soku z cytryny
    - sól pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dania główne Sosy

Mix sałat z gotowanym mięsem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na sos wymieszać
    Pierś z kurczaka umyć, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia, Dodać pieprz ziarnisty, liście i zioła.Gotować do miękkości. Wystudzić i pokroić w paseczki. Dokladnie wymieszać z sosem i włożyć do lodówki na ok 15-20 min.
  • 2. Obrane ziemniaki ugotować do miękkości (posolić). Pod koniec gotowania dodać brokuł. Odcedzić i ubić tłuczkiem.
  • 3. Obraną i posiekaną cebulę podsmażyć na oleju, dodać sól i pokrojone pieczarki. Dusić do miękkości. Dodać natkę i zabielić jogurtem lub śmietaną. Pomidora i rzodkiewki pokroić, wymieszać z oliwą z oliwek i mixem sałat.
  • 4. Na talerzu ułożyć mix sałat, na to paski piersi z kurczaka. Ziemniaki polać sosem pieczarkowym

Porady

Taki mix sałat z mięsem może być podawany jako drugie śniadanie,można go także zabrać do pracy lub na uczelnię

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować