Miszmasz z oscypkiem

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Przepis spod samiuśkich Tater.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - oscypek (duży): 1 sztuka
    - warzywa (mieszanka warzyw w puszce): 1 sztuka
    - pomidor (wybieramy dużego i dojażałego): 1 sztuka
    - cebula (czerwona): 1 sztuka
    - wędlina: 20 dekagramów
    - margaryna: 5 dekagramów
    - musztarda: 2 łyżki
    - woda: 1 szklanka
    - sól (do smaku): 1 szczypta
    - pieprz (do smaku): 1 szczypta

Miszmasz z oscypkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidora polewamy wrzątkiem,
    obieramy i kroimy w kostkę.
    Cebulę obieramy i kroimy
    w piór ka, a wędlinę w paski.
    Margarynę roztapiamy w garnku
    na małym ogniu. Wsypujemy
    cebulę, szklimy. Dodajemy
    pomidora. Podlewamy wodą
    i dusimy bez przykrycia, aż
    woda odparuje.
  • 2. Gdy cebula i pomidor będą
    miękkie, dodajemy mieszankę
    warzywną (marchewka,
    groszek, kukurydza,
    czerwona fasola) i wędlinę. Mieszamy.
    Doprawiamy solą, pieprzem
    i musztardą. Mieszamy
    i chwilę gotujemy.
  • 3. Oscypka kroimy w grube
    plastry (z jednego dużego
    oscypka powinniśmy otrzymać
    6 plastrów). Wkładamy do garnka
    tak, by ser był w większości
    przykryty warzywami. Dusimy
    na małym ogniu ok. 5 minut.
    Gdy oscypek zmięknie, danie
    jest gotowe.
  • 4. Miszmasz podajemy na ciepło
    z pieczywem lub ryżem.
    Doprawiając danie solą,
    uważajmy, by nie przesolić
    – pamiętajmy, że oscypek
    jest bardzo słony.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy