Mistrzowski tort na Euro

4.5 (154 ocen)

Zamiłowanie do pieczenia odziedziczyłam po mamie:). Ten tort jest Idealny dla prawdziwych kibiców piłki nożnej

Składniki:

  • Składniki:

    Na ciasto:

    8 jaj
    250 gram cukru kryształu
    250 gram maki pszennej
    50 gram mąki ziemniaczanej
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka octu

    Na krem:
    1000 ml śmietany kremówki
    2 łyżki pasty o smaku stracciatella
    200 gram truskawek świeżych
    200 gram brzoskwiń
    200 ml jogurtu truskawkowego
    2 cukry waniliowe
    1 opakowanie żelatyny (duże)/ 4 łyżki
    200 ml jogurt brzoskwiniowy
    dżem wiśniowy
    napar z herbaty-200 ml
    na obłożenie tortu: 1 budyń waniliowy/śmietankowy ugotowany w zmniejszonej ilości mleka, tj. 450 ml. + 1 kostka masła lukier plastyczny- 0,5 kg. białego i 0,250 kg czerwonego.
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Mistrzowski tort na euro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt w durszlaku:)) 1. Wykonanie. Jeśli mamy 2 takie same formy na ciasto i możemy piec 2 jednocześnie przygotowujemy całe ciasto od razu -tak jak w przepisie, jeśli natomiast mamy 1 formę- przygotowujemy ciasto z połowy proporcji- i pieczemy dwukrotnie. Jaja wybić sprawdzają świeżość do 2 naczyń- oddzielnie żółtka i białka. Białka ubić, gdy piana będzie sztywna dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając. Mąkę przesiać. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i łyżkę octu- dokładnie wymieszać dodać do piany z białek, delikatnie wymieszać. Stopniowo dodawać przesianą mąkę i mąkę ziemniaczanej. Delikatnie wymieszać i przełożyć do formy/ durszlaka- wyłożonego papierem ( równie dobrze sprawdzi się metalowa misa).
  • tort piłka obłożony masą 2. Wstawić do piekarnika i piec w temp. Ok 170 stopni ok. 25-30 minut (w zależności od piekarnika- na złoty kolor/ bądź sprawdzenia patyczkiem czy ciasto jest suche). Odstawić do przestudzenia (Warto przygotować kilka godzin wcześniej albo dzień wcześniej. Upieczone biszkopty przekroić na 3 równe części. Z naparu herbaty, odlanego soku z brzoskwiń oraz łyżki soku z cytryny, sporządzić poncz. Na tacę wykładamy pierwszą warstwę- tą o najmniejszej średnicy. Pierwszej warstwy tortu nie nasączamy, wystarczy delikatnie posmarować dżemem. Brzoskwinie pokroić na drobne cząstki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie a następnie zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno dodając pod koniec 2 cukry waniliowe. Podzielić na 3 porcje. Do pierwszej porcji dodać jogurt brzoskwiniowy i ubić mikserem.Pod koniec dodać 1/3rozrobionej żelatyny. Dodać rozdrobnione brzoskwinie i wyłożyć na biszkopt (połowę porcji). Przykryć drugą warstwą biszkoptu i nasączyć. Jogurt truskawkowy połączyć 2 częścią kremówki i żelatyną oraz owocami-pokrojonymi truskaweczkami (tak jak poprzednio) i wyłożyć na 2 warstwę (również połowę porcji). Przykryć 3 warstwą i delikatnie ja nasączyć.Posmarować pozostałym dżemem. Do ostatniej części kremówki dodajemy pastę stracciatellę oraz żelatynę miksujemy i całość wykładamy na tort. Kolejne krążki przekładamy pozostałymi masami, tak aby powstawała nam piłka. Tort odstawiamy na pól godziny do lodówki aby stężał. W między czasie przygotowujemy masę budyniową do obłożenia tortu- do utartego masła dodajemy stopniowo przestudzony, osłodzony budyń. Tort wyjmujemy z lodówki i dokładnie smarujemy masą budyniową- nie pozostawiając na wierzchu masy śmietanowej.
  • Wycinanie dekoracji 3. Lukier plastyczny rozwałkowujemy i wycinamy potrzebne kształty. Obkładamy tort. Pomiędzy szczeliny umieszczamy szwy tortu- wałkując cienkie wałeczki z lukru. Gotowy tort wstawiamy do lodówki- na kilka godzin. Mini-mufinki - mogą to być każde ulubione:)))
    ozdabiamy rozpuszczoną białą czekoladą, a na środek kładziemy mini-piłeczki z masy lukrowej.

Porady

Masy lukrowej nie należy wykładać na masy śmietanowe, ponieważ lukier się rozpuści.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować