Wg mnie jest to najlepsze ciasto na pizze, jakie do tej pory wypróbowalam. Robię je od kilku lat i zawsze wychodzi pyszne :)
1 godz. 30 min
Składniki:
- 25 dag mąki
- 3 dag drożdży
- 3/4 szkl. wody
- 2 łyżeczki cukru
- duża szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- cebula
- łyżka przecieru pomidorowego
- oregano, bazylia
Dodatki:
- 30 dag sera żółtego
- 10 dag pieczarek
- mała cebula
- 20 dag filetu z kurczaka
- inne wg uznania
2 blaszki okragłe - 21 cm
Mistrzowska pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozrobićz cukrem. Odstawić na 15 minut.
2.Wyrobić w misce ciasto z mąki, wody i drożdży tak długo, aż będzie odchodzić od miski i będą widoczne pęcherzyki powietrza.
3.Następnie dodajemy sól i dalej wyrabiamy, aż sól wniknie w ciasto. Dodajemy olej i ponownie wyrabiamy. Po tej czynności odstawiamy ciasto na ok. 1 godzin, aby wyrosło. Pamietajmy o przykryciu ciasta czystą ścierką lub zwykłą reklamówką.
4.W międzyczasie robimy sos: Na oleju podsmażamy drobno pokrojoną w kostkę cebulę. Do zrumienionej dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego, odrobinę wody (tak z 1/5 szkl) oraz po łyżce bazylii i oregano. Odstawiamy.
5.Kroimy mięsko w kostkę, przyprawiamy i odstawiamy na chwilę do lodowki. Kroimy pieczarki w talarki, cebulę w piórka, podsmażamy na rozgrzanym oleju, odstawiamy. Mięso również przysmażamy. Ser zcieramy lub kroimy w paski.
6.Gdy ciasto podwoi swoją objetość, dzielimy je na 2 równe części i cienko rozwałkowujemy. wykładamy na wysmarowaną blaszkę (im grubsza, tym lepsza). Smarujemy przygotowanym sosem. Na wierzch wykladamy ser, na niego pozostałe dodatki, czyli u mnie pieczarki i kurczaka. Posypujemy bazylią i oregano i wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika (140 st.) na 15 - 20 minut.
Komentarze