misiankowa szarlotka....

0 (0 ocen)

spróbujcie bo jest smaczna

Składniki:

  • 1 kg kwaśnych jabłek - obranych przekrojonych na połówki i oczyszczonych z gniazd nasiennych
    mielony cynamon
    cukier waniliowy
    cukier
    1 łyżeczka skórki otartej z cytryny.

    Kruche ciasto:
    1/2 kg mąki
    1 kostka masła
    1 filiżanka cukru
    2 żółtka
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    szczypta soli oraz 1 białko

Misiankowa szarlotka.... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka przełóż do miski, posyp cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem (tyle, ile lubisz), dodaj skórkę z cytryny. Wymieszaj, aby przyprawy pokryły jabłka. Przykryj i odstaw na godzinę.
  • 2. Przygotuj kruche ciasto: mąkę posiekaj z masłem, dodaj cukier, żółtka, śmietanę i sól. Zagnieć, wyrób i włóż na 1 godzinę do lodówki.
  • 3. Rozwałkuj połowę ciasta, wyłóż nim tortownicę. Posmaruj surowym roztrzepanym białkiem i ponakłuwaj widelcem. Piecz 15 minut w temp. 160°C.
  • szarlotka 4. Na podpieczonym cieście ułóż jabłka, przykryj resztą rozwałkowanego ciasta, piecz godzinę w temp. 160°C. Kiedy wystygnie posyp cukrem pudrem....

Komentarze

Podobne przepisy