Miruna z piekarnika i marchewka z cykorią

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszna rybka z jarzynką i kuskusem

  • 40 min

Składniki:

  • 6 filetów miruny ok 600 g
    tymianek
    sok z połowy cytryny
    1 łyżka octu winnego
    2 łyżki oliwy
    szczypta chili suszonej w płatkach
    szczypta soli
    pieprz
    otarta skórka z cytryny

    jarzynka;
    3 marchewki
    2 cykorie
    1 cebula
    sól
    pieprz kolorowy
    2 łyżki oleju
    szczypta bazylii
    1 łyżeczka cukru

Miruna z piekarnika i marchewka z cykorią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • miruna z piekarnika 1.
    Filety umyć, osuszyć , skropić oliwą, octem winnym, sokiem z cytryny, posypać tymiankiem, solą i chili, zwinąć w ruloniki, spiąć wykałaczką lub szpileczką do roladek. Ustawić w blaszce, jeszcze skropić oliwą i posypać otartą skórką z cytryny.
    Piec w temp 180 st ok 30- 35 min

    Cykorię przeciąć na pół, wyciąć głąbek , włożyć ją do miski i zalać zimną wodą.
    Marchewkę pokroić w słupki, cebulę w piórko , włożyć do rondelka , podlać olejem i podsmażyć.
    Podlać wodą ok 1 szklanki dodać przyprawy. Dusić na wolnym ogniu aż do miękkości marchewki, Cykorię osączyć na durszlaku, pokroić i dodać do marchewki , poddusić jeszcze chwilę i odparować.



    Podawać z kuskusem lub ryżem

Komentarze

Podobne przepisy