Mirror glaze- lustrzana polewa

4.5 (189 ocen)

  • 30 min

Bardzo prosty i efektowny sposób na dekorację tortu. Wystarczy przygotować polewę Mirror glaze, połączyć ją z wybranymi barwnikami aby efekt końcowy zaskoczył gości.

  • 30 min

Składniki:

  • 20 g żelatyny w proszku + 120 ml wody
    300 g glukozy
    300 g cukru
    200 g mleka skondensowanego słodzonego
    150 ml wody
    300 g białej czekolady
    barwniki spożywcze
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery Polewa

Mirror glaze- lustrzana polewa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalewamy podaną ilością zimnej wody, kiedy napęcznieje rozpuszczamy na niewielkim ogniu.
  • 2. Glukozę oraz cukier wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, zdejmujemy ją z ognia i dodajemy płynną żelatynę oraz mleko skondensowane.
  • 3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z pozostałymi składnikami. Dokładnie mieszamy aby usunąć powstałe pęcherzyki powietrza. Odstawiamy aby polewa trochę ostygła i zgęstniała.
  • 4. Dzielimy ją na kilka części i łączymy z wybranymi barwnikami. Ponieważ ma ona kolor ecru i żelową konsystencję polecam dodać białego barwnika aby uzyskać głębsze barwy.

Porady

Dekorowanie polewą mirror glaze jest banalnie proste. Powinna ona mieć temperaturę około 32 stopnie, aby ładnie pokrywała ciasto. Tort musimy bardzo dokładnie otynkować. Ja użyłam do tego masy maślanej. Bita śmietana czy inny krem również powinny się nadawać. Kiedy pozbędziemy się wszystkich nierówności, układamy ciasto na jakiejś podstawce. Ja użyłam do tego mniejszej tortownicy. Ustawiamy ją na blaszce z piekarnika. Do uzyskania takiego efektu jak na zdjęciu potrzebujemy miskę i wybrane kolory polewy. Ja użyłam granatowego ze srebrnymi drobinkami, czarnego, zielonego, fioletowego, żółtego, czerwonego, różowego i białego. Wlewamy do miski po kilka łyżek każdego koloru, najlepiej jeden obok drugiego. Możemy zrobić także mazaje. Kolorowa polewę wylewamy na środek ciasta. Powinna prawie równo rozpłynąć się po powierzchni. Jeżeli pojawią się prześwity, nakładamy łyżką dowolny kolor. Polewa nie gęstnieje tak szybko jak czekoladowa, mamy więc czas na poprawki. Kiedy nadmiar jej spłynie wstawiamy ciasto z całym „rusztowaniem” do lodówki. Polewa nigdy nie stwardnieje, będzie raczej delikatnie gumowa i kleista.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Glukoza Mleko Kasza Żelatyna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować