Miodownik

0 (0 ocen)

  • 40 min

To ulubione ciasto mojej mamy.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto
    5 szkl. mąki
    1,5 kostki margaryny
    ¾ szkl. cukru
    3 jajka
    3 łyżki miodu
    3 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżki mleka

    Masa orzechowa
    ½ kostki masła
    20 dkg orzechów włoskich
    5 łyżek cukru
    2 łyżki miodu

    Krem budyniowy
    2 budynie śmietankowe z cukrem
    ½ kostki masła
    2 szkl mleka

Miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto :
    Sodę rozpuścić w ciepłym mleku. Mąkę przesiać do miski, dodać margarynę, jajka, cukier, miód oraz sodę rozpuszczoną w mleku. Zagnieść ciasto, przełożyć do brytfanny.
  • 2. Masa orzechowa
    W garnku rozpuścić masło, dodać miód, cukier i orzechy, zagotować i gorącą masę wylać na surowe ciasto piec ok. 25-30 min. W temp 190- 200 stopni.
  • 3. Krem budyniowy
    1 szkl mleka ugotować, w drugiej rozpuścić oba budynie , ugotować budyń. Wystudzony budyń utrzeć z masłem.
  • 4. Ciasto przekroić i przełożyć kremem .

Porady

Budyń mieszać dość energicznie, aby nie porobiły się grudki, gdyż jest dość gęsty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.98 (168 ocen)

miodownik