Mioduś

2 (1 ocen)

  • 60 min

Pięknie się prezentuje na talerzu, a jego smak to czysta poezja.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    15 dag margaryny
    10 dag miodu
    Jajko
    Cukier puder
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    Masa bakaliowa:
    Szklanka pokrojonych orzechów włoskich
    Pół szklanki rodzynek
    Pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    Pół szklanki migdałów
    Miód
    Biszkopt:
    3 jajka
    5 łyżek mąki
    4 łyżki cukru
    Pół łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa budyniowa:
    0,5l mleka
    2 budynie waniliowe
    ¾ kostki masła
    Olejek waniliowy
    Cukier puder
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mioduś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto miodowe dokładnie zagnieć. Podziel na
    dwie części. Jedną z nich wyłóż blaszkę o wymiarach 25 na 38cm. .
  • 2. Bakalie wymieszaj z miodem. Podgrzej kilka minut. Wyłóż na ciasto
    miodowe i przykryj pozostałym ciastem. Piecz około 30 minut w
    temperaturze 180 stopni.
  • 3. Przygotuj biszkopt. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Dodaj
    żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość
    delikatnie wymieszaj. Piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 4. Ugotuj budyń na mleku. Masło utrzyj dodając przestudzony budyń oraz
    cukier puder i olejek.
  • 5. Na ciasto miodowe wyłóż ¾ masy budyniowej, przykryj biszkoptem i
    reszta masy.

Porady

Ciasto wspaniale smakuje, gdy na wierzch wylejemy polewę krówkową

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować