Miodowy warstwowiec "za jednym zamachem" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na ciasto kruche margarynę rozpuścić, dodać cukier, miód, sodę, kawę - dokładnie utrzeć. Wbić jajko i ponownie utrzeć. Na końcu wsypać mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Formę (39 x 24) wysmarować margaryną i posypać bułką tartą, a następnie wylepić dno i boki ciastem. Piec 10 min (180 - 200 st. C).
2.Skłaniki na nadzienie owocowe dokładnie wymieszać.
3.Na bezę białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania, partiami dodawać: miód, cukier, proszek budyniowy.
4.Podpieczony kruchy spód wyjąć z piekarnika.
5.Wierzch wyłożyć nadzieniem owocowym, wyrównać.
6.Całość równomiernie pokryć bezą. Ciasto ponownie włożyć do piekarnika i piec kolejne 10 min (180 - 200 st. C).
7.Przygotować biszkopt - w tym celu wszystke składniki dokładnie ubić mikserem (kilka min). Tak przygotowane ciasto wylać na podpieczoną bezę. Całość piec jeszcze 30 min (180 - 200 st. C).
8.Po upieczeniu całkowicie wystudzić.
9.Skladniki polewy zagotować i lekko ostudzić.
10.Następnie masę sezamową wyłożyć na wierzch ciasta i całość odłożyć w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Komentarze