Miodowy warstwowiec "za jednym zamachem"

0 (0 ocen)

Ciasto pełne miodu - składa się z warstw, których nie trzeba oddzielnie piec.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    300 g mąki pszennej
    200 g margaryny "Palma z Murzynkiem"
    100 g cukru
    2 łyżki miodu
    1 jajko
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej

    Biszkopt:
    130 g mąki pszennej
    100 g cukru
    2 łyżki miodu
    3 jajka
    5 łyżek oleju
    1/4 szklanki mleka
    2 łyżki śmietany 12%
    1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka cynamonu

    Beza:
    4 białka
    100 g cukru
    1 łyżka miodu
    1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka)
    szczypta soli

    Nadzienie owocowe:
    700 g śliwek z kompotu (bez pestek)
    2 łyżki miodu
    4 łyżki kaszy mannej

    Polewa:
    200 g sezamu
    150 g margaryny "Palma z Murzynkiem"
    4 łyżki cukru
    2 łyżki miodu

    Dodatkowo:
    margaryna do posmarowania formy
    bułka tarta do posypania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Miodowy warstwowiec "za jednym zamachem" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Miodowy warstwowiec za jednym zamachem 1. Na ciasto kruche margarynę rozpuścić, dodać cukier, miód, sodę, kawę - dokładnie utrzeć. Wbić jajko i ponownie utrzeć. Na końcu wsypać mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Formę (39 x 24) wysmarować margaryną i posypać bułką tartą, a następnie wylepić dno i boki ciastem. Piec 10 min (180 - 200 st. C).
  • Miodowy warstwowiec za jednym zamachem 2. Skłaniki na nadzienie owocowe dokładnie wymieszać.
  • 3. Na bezę białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania, partiami dodawać: miód, cukier, proszek budyniowy.
  • Miodowy warstwowiec za jednym zamachem 4. Podpieczony kruchy spód wyjąć z piekarnika.
  • Miodowy warstwowiec za jednym zamachem 5. Wierzch wyłożyć nadzieniem owocowym, wyrównać.
  • Miodowy warstwowiec za jednym zamachem 6. Całość równomiernie pokryć bezą. Ciasto ponownie włożyć do piekarnika i piec kolejne 10 min (180 - 200 st. C).
  • Miodowy warstwowiec za jednym zamachem 7. Przygotować biszkopt - w tym celu wszystke składniki dokładnie ubić mikserem (kilka min). Tak przygotowane ciasto wylać na podpieczoną bezę. Całość piec jeszcze 30 min (180 - 200 st. C).
  • Miodowy warstwowiec za jednym zamachem 8. Po upieczeniu całkowicie wystudzić.
  • Miodowy warstwowiec za jednym zamachem 9. Skladniki polewy zagotować i lekko ostudzić.
  • Miodowy warstwowiec za jednym zamachem 10. Następnie masę sezamową wyłożyć na wierzch ciasta i całość odłożyć w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

4.98 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kawowy 3 bit

4.98 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kawowy warstwowiec

juchab Elegancki, efektowny i rozpływający się w ustach! 1 godz. 10 min

To może cię zainteresować