Miodowy schab faszerowany jajecznicą z cukinią

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz. 30 min

Wspaniały, kruchy oraz soczysty schab. Jest faszerowany jajecznicą z cukinią, co daje fantastyczną kompozycję smaków i kolorów. Polecam :-)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości
    1 mała cukinia
    4 jajka
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka soli
    ½ łyżeczki pieprzu czarnego
    1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
    1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
    1 łyżeczka przyprawy staropolskiej
    1 kopiasta łyżka miodu
    1 łyżka oleju rzepakowego
    3 ząbki czosnku
    Olej do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Miodowy schab faszerowany jajecznicą z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w małą kostkę. Masło rozpuścić na patelni, dodać cukinię, dusić do miękkości. Dodać jajka i smażyć do powstania jajecznicy. Ostudzić.
  • 2. Schab umyć, osuszyć. Naciąć ostrym nożem kieszonkę. Do środka włożyć jajecznicę. Związać nicią kuchenną. Przyprawy, miód, olej oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać ze sobą i natrzeć mięso ze wszystkich stron.
  • 3. Mięso włożyć do natłuczonego naczynia żaroodpornego z przykryciem. Piec w nagrzanym do 200stC piekarniku 2 godziny. 30 minut przed końcem zdjąć pokrywkę. Upieczony schab odstawić na 20 minut, aby mięso odpoczęło. Usunąć nić kuchenną i podawać pokrojony w plastry na ciepło do obiadu lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Miód Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować