Miodowy schab faszerowany jajecznicą z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w małą kostkę. Masło rozpuścić na patelni, dodać cukinię, dusić do miękkości. Dodać jajka i smażyć do powstania jajecznicy. Ostudzić.
2.Schab umyć, osuszyć. Naciąć ostrym nożem kieszonkę. Do środka włożyć jajecznicę. Związać nicią kuchenną. Przyprawy, miód, olej oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać ze sobą i natrzeć mięso ze wszystkich stron.
3.Mięso włożyć do natłuczonego naczynia żaroodpornego z przykryciem. Piec w nagrzanym do 200stC piekarniku 2 godziny. 30 minut przed końcem zdjąć pokrywkę. Upieczony schab odstawić na 20 minut, aby mięso odpoczęło. Usunąć nić kuchenną i podawać pokrojony w plastry na ciepło do obiadu lub na zimno.
Komentarze