Miodowy kurczak z grilla

4.49 (189 ocen)

  • 13 godz.

Kurczak który robi się szybko. Podstawą jest marynata która musi mięso przejść. Zawsze odstawiam na dobę do lodówki. Wtedy mięso jest soczyste i kruche. Polecam dodawać także ocet winny.

  • 13 godz.

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka

    2 skrzydełka

    2 cebule

    3 ząbki czosnku

    1 łyżeczka soli

    1/2 łyżeczki papryki

    1/2 łyżeczka majeranku

    1/2 łyżeczki bazylii suszonej

    1/2 łyżeczki oregano

    1/2 łyżeczki rozmarynu

    1/3 szklanki octu winnego

    3 łyżki oliwy

    2 łyżki miodu

    pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (189 ocen)

Zobacz również:

Grill

Miodowy kurczak z grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka z kurczaka przekrawam na pół. Przekładam do garnka, dodaję pokrojoną cebulkę, sprasowany czosnek, sól, pieprz, ocet winny, oliwę, rozmaryn, majeranek, oregano, bazylię, paprykę i roztopiony i wystudzony miód. Mięso dokładnie obtaczam w marynacie. Odstawiam pod przykryciem na dobę do lodówki.Na drugi dzień mięso wykładam z marynaty na ruszcie grilla i grilluję około 25 minut. Podaję z sosem tzatziki.

Porady

Ocet winny daje kruchość mięsa wiec polecam dodawać go do marynaty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować