Miodowo-rozmarynowe pałki

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pałki są delikatne, lekko słodkie a zarazem pikantne, po prostu "palce lizać"!

Składniki:

  • 600 g udek drobiowych

    Marynata:
    3 łyżki płynnego miodu
    1 łyżka sosu sojowego
    1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka ciemnego octu balsamicznego
    3 łyżki oleju rzepakowego
    1 gałązka świeżego rozmarynu

Miodowo-rozmarynowe pałki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z rozmarynu oderwij igiełki i drobno posiekaj. W misce wymieszaj wszystkie składniki na marynatę łącznie z rozmarynem. Udka umyj, osusz, przełóż do miski z pokrywą, zalej marynatą. Pudełko zamknij i marynuj kilka godzin a najlepiej całą noc w lodówce. Możesz czasami udka przekładać by się dobrze zamarynowały.
  • 2. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Udka wraz z marynatą przełóż do naczynia żaroodpornego. Udka piecz do 50 minut, przewracaj je co jakiś czas by się ładnie zarumieniły i okleiły glazurą z marynaty. Podawaj z sosem spod pieczenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy