Miodowo-musztardowa wędlina z indyka w piwie

0 (0 ocen)

Domowa wędlina ma zupełnie inny smak niż ta ze sklepowej półki. Za szynką z indyka przepada moja siostra, która jest wielbicielką mięsa z indyka, ponieważ jest chude.

Składniki:

  • filet z piersi indyka (800g),
    MARYNATA:
    125 ml piwa,
    2 łyżki białego octu winnego,
    2 łyżki miodu,
    1 łyżka musztardy francuskiej,
    1 łyżka musztardy Dijon lub rosyjskiej,
    3 łyżki oleju,
    3 łyżeczki suszonej włoszczyzny (vegety),
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne Wędliny Szynki

Miodowo-musztardowa wędlina z indyka w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Marynatą nacieramy mięso i odstawiamy je do lodówki na całą noc. Mięso obracamy kilka razy na drugą stronę, aby przeszło marynatą. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy około 50 minut w 180 stopniach (1 godzina na 1 kg mięsa). W trakcie pieczenia filet polewamy powstałym z pieczenia sosem. Jeśli mięso zacznie się spiekać przykrywamy je folią aluminiową. Po upieczeniu mięso studzimy i kroimy w cienkie plasterki.
    Smacznego ;)

Porady

Tak przygotowane mięso można podać również na obiad, wówczas mięso podajemy na ciepło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Mięso Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować