Miodowo-korzenne gruszki

4.48 (190 ocen)

  • Łatwy

Robiąc te gruszki już widziałam oczami wyobraźni świątecznego murzynka.

  • Łatwy

Składniki:

  • - gruszki (już obranych i pokrojonych): 1 kilogram
    - woda: 3 szklanki
    - cukier: 1 szklanka
    - miód: 1 szklanka
    - kora cynamonu (około 10 cm): 1 sztuka
    - goździki: 5 sztuk
    - imbir: 0.5 łyżeczki
    - sok z cytryny: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.48 (190 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Miodowo-korzenne gruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • miodowo-korzenne gruszki 1. Gruszki (muszą być twarde)obrać i pokroić w ćwiartki, aby nam nie ściemniały to w trakcie te które obierzemy wkładać do zimnej wody wymieszanej z sokiem cytrynowym.
  • miodowo-korzenne gruszki 2. W garnku zagotować wodę z cukrem i miodem, dodać sok z cytryny, mielony imbir oraz pokruszony cynamon i goździki.
    Do gorącej zalewy przełożyć odsączone gruszki i tylko je w niej sparzyć, następnie gruszki przełożyć do słoików, zalać zalewa i zakręcić.
  • miodowo-korzenne gruszki 3. Słoiki z gruszkami bardzo krótko zagotować, aby gruszki za bardzo nam nie zmiękły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować