Ciasto miodowo-herbatnikowe z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: składniki na ciasto zagnieść, podzielić na pół, rozwałkować cienko, przełożyć do natłuszczonych form, piec na złoty kolor około 25 minut w temp. 180 stopni. Placki wyjąć z formy, wystudzić, posmarować każdy z jednej strony lekko podgrzaną marmoladą.
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku, wystudzić. Schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno, dodać gęstniejącą galaretkę, dokładnie wymieszać na niskich obrotach robotem.
Na posmarowany placek miodowy wyłożyć warstwę śmietany, następnie ułożyć warstwę herbatników, lekko wcisnąć w śmietanę, posmarować drugą warstwę śmietany, ułożyć drugą warstwę herbatników znów lekko wcisnąć. Na herbatniki położyć warstwę śmietany, przykryć drugim plackiem miodowym stroną z marmoladą. Całość lekko docisnąć, wyrównać boki ciasta, wstawić do lodówki na całą noc. Na drugi dzień schłodzone ciasto posypać grubo cukrem pudrem, udekorować połówkami orzechów włoskich.
Komentarze