Miodowo-cytrynowe groszki pączkowe.

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zamiast tradycyjnych pączków (które uwielbiam), postanowiłam zrobić maleńkie pączusie, zrobione po mojemu, podobne do greckich Loukoumades, zanurzone w syropie miodowo-cytrynowym.

  • 60 min

Składniki:

  • drożdże świeże 10 g
    25 g cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    160 ml ciepłego mleka
    25 g masła roztopionego
    1 jajko
    szczypta soli
    200 g mąki pszennej
    1 łyżka spirytusu
    olej do smażenia
    syrop:
    3 czubate łyżki miodu
    3 łyżki cukru trzcinowego
    sok z połówki cytryny
    100 ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Miodowo-cytrynowe groszki pączkowe. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku, dodać cukier i odrobinę mąki, jak podrosną dodać jajko ubite z cukrem waniliowym i roztopionym masłem, wsypać mąkę, szczyptę soli, wlać spirytus wymieszać bardzo dokładnie na gadką masę o konsystencji bardzo gęstej śmietany. Zostawić pod przykryciem by podrosło.
  • Miodowo-cytrynowe groszki pączkowe. 2. W szerokim rondelku rozgrzać olej. Łyżeczką od herbaty zanurzonej w zimnej wodzie, nabierać małe porcje ciasta, a następnie, pomagając sobie drugą wrzucać na rozgrzany tłuszcz.
    Gdy kule z ciasta zrumienią się, odwrócić je patyczkiem drewnianym i dosmażyć. Tłuszczu powinno być tyle, by kule mogły w nim swobodnie pływać.
    Gotowe kule wyjmować łyżką cedzakową, odsączyć z tłuszczu.
    Przed pieczeniem pączków przygotowujemy syrop, w rondelku gotujemy wodę dodajemy miód, cukier trzcinowy i sok z cytryny, gotujemy chwilkę i zostawiamy by wystygł.
    Jeszcze ciepłe kule zanurzamy w syropie miodowo-cytrynowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Drożdże Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować