Miodowo - bezowe ciasto z chałwą i karmelem słonecznikowym

4.47 (201 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszności!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    30 dag mąki
    10 dag cukru
    20 dag margaryny
    1 jajko
    4 łyżki miodu
    Cukier waniliowy
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Dżem z czarnej porzeczki

    Karmel słonecznikowy:
    30 dag słonecznika
    3- 4 łyżki miodu
    5 dag margaryny

    Beza kokosowa:
    6 białek
    1 szkl cukru
    15 dag kokosu

    Masa chałwowa:
    0,5 l mleka
    1 łyżka cukru
    6 żółtek
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    30 dag chałwy
    250g margaryny

Wystaw ocenę:

4.47 (201 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Miodowo - bezowe ciasto z chałwą i karmelem słonecznikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na trzy placki. Wyłożyć do blaszek,2 posmarować dżemem.
  • 2. Karmel słonecznikowy:
    Wszystkie składniki podgrzać w garnku i przełożyć na kruchy placek bez dżemu. Upiec.
  • 3. Beza kokosowa:
    Połowę kokosu uprażyć na suchej patelni do zrumienienia. Białka ubić na sztywno dodając powoli cukier. Na koniec wsypywać partiami cały kokos mieszając łyżką. Pianę podzielić na pół i przełożyć na dwa kruche placki. Upiec.
  • 4. Masa chałwowa:
    Żółtka utrzeć z cukrem na puch, do ubitych dodać 0,5 szkl mleka i obie mąki dokładnie zmiksować. Resztę mleka zagotować, do gotującego się mleka wlać masę żółtkową cały czas mieszając aby masa się nie przypaliła. Zimny budyń utrzeć z margaryną i pokruszoną chałwą.
  • 5. Przełożenie:
    Placek z bezą – masa chałwowa – placek ze słonecznikiem – masa chałwowa – placek z bezą

Porady

Blaszka o wymiarach 25x40cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować