Ciasto miodownik ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Łączymy z masłem. Dodajemy miód, cukier, jajka oraz sodę. Zagniatamy ciasto. Ciasto podzielimy na trzy równe części. Dwie części ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na dwie blaszki o wymiarach 24cmx24cm. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.
2.Masa słonecznikowa: W garnuszku rozpuszczamy masło. Dodajemy słonecznik, cukier oraz miód. Mieszamy i gotujemy ok 5 minut. Masę odstawiamy na chwilę do przestudzenia. Trzecią część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę. Na ciasto wykładamy masę słonecznikową. Wyrównujemy. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
3.Masa budyniowa: Z mleka odlewamy 1/3 szklanki. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszamy mąki oraz żółtko. Masę wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy 2 minuty. Odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy z zimnym budyniem na puszystą masę.
4.Na jednym z ciast miodowych rozsmarowujemy powidła śliwkowe. Przykrywamy drugim ciastem miodowym. Na ciasto wykładamy masę budyniową, wyrównujemy. Na wierzchu układamy ciasto ze słonecznikiem.
Komentarze