Miodownik z orzechową wkładką

4.95 (176 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min

Dwa cienkie blaty miodowego ciasta kryją w środku orzechowy blat biszkoptu. Przekładany jest masą grysikową. Wierzch polany jest czekoladą i posypany siekanymi orzechami. Całość dość słodka. Krajanka na świąteczny stół.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto miodowe:
    250 g mąki pszennej
    50 g cukru
    50 g miodu
    70 g miękkiego masła
    1 jajko
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

    orzechowy biszkopt:
    5 dużych jajek
    3/4 szklanki cukru
    1 płaska łyżka proszku do pieczenia
    100 g mielonych orzechów włoskich
    1/2 szklanki mąki pszennej

    krem grysikowy
    500 ml mleka
    150 g cukru
    6 płaskich łyżek błyskawicznej kaszki manny
    200 g masła

    na wierzch:
    100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
    1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów

Wystaw ocenę:

4.95 (176 ocen)

Miodownik z orzechową wkładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto miodowe:
    Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, miód, masło, jajko, śmietanę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do piernika. Zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części. Bardzo cienko wyłożyć na dno 2 form o wymiarach 32x21 cm. wyrównać małym wałkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 12 minut.
  • 2. orzechowy biszkopt:
    Do białek dodać cukier i proszek do pieczenia, ubić sztywną pianę.
    Żółtka krótko zmiksować, wlać do białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać orzechy i mąkę, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do formy o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 35 minut. Ostudzić.
  • 3. krem grysikowy:
    Do rondelka wlać mleko, wsypać błyskawiczną kaszkę, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 1-2 minuty. Przykryć, odstawić do ostudzenia.
    Do miękkiego masła wkręcać po 1 łyżce zupełnie ostudzonej kaszki.
  • 4. wykonanie:
    Na blat miodowego ciasta wyłożyć połowę grysikowej masy, przykryć orzechowym biszkoptem, wyłożyć resztę masy, wyrównać, nałożyć drugi blat miodowego ciasta, lekko docisnąć. Czekoladę rozpuścić, polać po wierzchu, równomiernie posypać orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Masa grysikowa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować