Miodownik z orzechami i karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto miodowe: Stopić margarynę z miodem. Mąkę wymieszać z sodą. Jajka utrzeć z cukrami. Wszystko razem wymieszać i podzielić na 3 części. Piec osobno w takich samych blaszkach pokrytych papierem do pieczenia, przez ok. 15 – 20 minut w 180 stopniach na złoty kolor. Na jeden placek nałożyć karmel orzechowy.
2.Karmel orzechowy: Uprażyć orzechy z pozostałymi składnikami, jeszcze ciepłą masę przełożyć na jeden surowy placek.
3.Masa budyniowa: Odlać ½ szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować. Jajko i cukier zmiksować na puszystą masę, wlać odlane mleko i wsypać obie mąki. Roztwór wlać do gotującego się mleka. Całość gotować ok. 1 minuty, do zgęstnienia masy. Zimny budyń utrzeć z masłem na puszystą masę.
4.Przełożenie ciasta: Pierwsze ciasto miodowe posmarować karmelem, przykryć go drugim ciastem miodowym. Wyłożyć masę budyniową, na którą należy wyłożyć ciasto miodowe z karmelem orzechowym, lekko dociskając go do masy. Przechowywać w lodówce. Najlepsze jest na drugi, trzeci dzień gdy blaty ciasta zmiękną i nawilgną.
Porady
Smak masy budyniowej można wzbogacić dodając 1 łyżkę sypkiej kawy cappuccino lub 40ml mocnej parzonej kawy łącznie z fusami.
Komentarze