Miodownik z orzechami

4.5 (186 ocen)

  • 60 min

Nawet dla tych, którzy nie lubią miodu. Po prostu nie czuć go w ogóle :)

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO
    70 dag mąki
    1 kostka margaryny PALMY z murzynkiem
    0,5 szkl cukru
    2 łyżki miodu
    2 całe jajka
    2 łyżeczki sody
    2 łyżeczki mleka

    MASA ORZECHOWA
    3 łyżki miodu
    30 dag orzechów włoskich
    5 dag masła
    3 łyżki cukru

    MASA BUDYNIOWA
    1 l mleka
    2 cukry waniliowe
    0,5 szkl cukru
    6 łyżek mąki ziemniaczanej
    6 łyżek mąki pszennej
    1 kostka margaryny PALMY z murzynkiem
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Miodownik z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    Sodę rozpuścić z 2 łyżeczkami zimnego mleka. Ciasto zagnieść z podanych składników. Podzielić na 2 części. Jedną część upiec a na drugą surową wyłożyć masę orzechową i również upiec. Ciasta piec ok 20-30 minut w temp 170 st.
    MASA ORZECHOWA
    Wszystkie podane składniki wrzucić do rondelka. Zagotować i gorące wyłożyć na surowe ciasto.
    MASA BUDYNIOWA
    Z podanych składników ugotować gęsty budyń i gorący wylać na upieczony placek z masą orzechową. Przykryć drugim plackiem. Na ciasto układamy orzechy i polewamy dowolną polewą (najlepiej czekoladową).
    Placek jest przepyszny i nie taki słodki jak by się mogło wydawać.
    Szczerze polecam !!!

Porady

Jeżeli ciasto podczas wyrabiania będzie się kleić dodać więcej mąki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować