Miodownik z nutką pomarańczy

0 (0 ocen)

Przepis z książki Ewy Wachowicz, trochę przeze mnie zmieniony (przełożyłam go dżemem pomarańczowym i nie dodałam bakalii). Pyszna alternatywa dla tradycyjnego piernika.

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szkl cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    140g masła
    3 łyżki miodu
    11/4 szkl mąki
    3 łyżki kakao
    1 łyżka proszku do pieczenia
    2 łyżki przyprawy do piernika

    dżem pomarańczowy
    polewa czekoladowa
    cukrowe gwiazdki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Miodownik Desery Dżemy

Miodownik z nutką pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka z cukrami ubić nad kąpielą wodną na sztywny krem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika. Cały czas ucierając dodawać do masy. Masło rozpuścić z miodem, ostudzić i dodać do masy, dokładnie wymieszać. Wylać do foremki (35x11cm) posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
    Piec w 170 stopniach przez ok 30-35 minut. Ostudzić.
  • 2. Miodownik przekroić wzdłuż na pół, przełożyć dżemem pomarańczowym i polać polewą czekoladową. Na koniec posypać cukrowymi gwiazdkami.

Porady

Wg oryginalnego przepisu: piec w 180 stopniach przez 40-50 minut. Jednak dla mojego piekarnika byłoby to za długo.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Miód Przyprawa do piernika

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować