Miodownik z nutą cytryny

0 (0 ocen)

  • 60 min

Lubie ten placek jest tak smaczny,że wprost nie można się powstrzymać przed sięgnięciem po kolejny kawałek.

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:3 szkl. mąki pszennej
    20 dkg. margaryny lub masła
    2/3 szkl.cukru
    2 jajka
    2 łyżki miodu
    2 łyżeczki sody
    2 łyżki mleka

    KREM:16 dag cukru
    3/4 kostki masła
    litr mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 cukry waniliowe
    aromat cytrynowy


    POLEWA:50ml wody
    50 g masła
    4 łyżeczki kakao
    4 łyżki cukry
    posypka kolorowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Miodownik z nutą cytryny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:sodę rozpuścić w mleku.Wszystkie składniki ciasta połączyć i zagnieść,połączyć na 3 części.Jedną część ciasto wyłożyć na blachę i upiec na złoty kolor.Pozostałe tak samo wykonać.Blaszka mała rozm.24x28
  • 2. KREM:troszkę mleka odlać i rozmięszać z mąkami i aromatem cytrynowymi.Do reszty mleka dodać cukier i margarynę,zagotować (ma powstać budyń) dodać mąkę i ponownie zagotować.Połowę ciepłego kremu posmarować placek,przykryć drugim plackiem i rozłożyć resztę masy budyniowej i przykryć ostatnim plackiem.
  • 3. POLEWA:cukier,wodę,masło i kakao zagotować,wymięszać i polać gotowe ciasto i posypać posypka kolorową.
  • 4. Schłodzić w lodówce.

Porady

Ja krem zrobiłam z połowy masy bo bałam że za dużo go wyjdzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować