Miodownik z masą zasmażkową i karmelizowanym słonecznikiem

4.5 (172 ocen)

  • 2 godz.

Z cyklu przyśniło mi się ...Miodownik wykonany na konkurs w formie gwiazdek ale podaję proporcje na blaszkę. Sam miodownik najlepiej smakuje na drugi dzień jak placki zmiękną.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto (na blachę o wymiarach: 23x38 cm)
    80 dag mąki
    szklanka cukru pudru
    łyżeczka sody oczyszczonej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajko
    1 żółtko
    25 dag margaryny PALMA Z MURZYNKIEM
    3 łyżki miodu
    2 łyżki śmietany

    masa zasmażkowa:
    1 łyżka masła
    2 łyżki mąki
    1 szklanka zimnego mleka
    kostka masła
    15 dag cukru pudru

    karmelizowany słonecznik:
    2 łyżki masła
    2 łyżki miodu
    10 dag łuskanego słonecznika
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Miodownik Desery

Miodownik z masą zasmażkową i karmelizowanym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: margarynę pokroić i wysiekać z mąką. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 3 części. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 10-12 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Masa zasmażkowa: łyżkę masła rozpuścić w rondelku, dodać 2 łyżki mąki podsmażyć lekko (ciągle mieszając) zalać to szklanką zimnego mleka. Gotować na bardzo małym ogniu ciągle mieszając aż powstanie gęsty krem. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puch, porcjami dodawać zimną zasmażkę. Zmiksować.
  • 3. Karmelizowany słonecznik: masło roztopić z miodem, dodać słonecznik. Smażyć na wolnym ogniu ok. 2 minuty.
  • 4. Przełożenie: placek – masa- placek – masa- placek- masa- słonecznik

Porady

Placki po upieczeniu możemy posmarować mlekiem żeby szybciej zmiękły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować