• Miodownik z masą zasmażkową i karmelizowanym słonecznikiem

    Dodane przez: bieniaszka

  • Z cyklu przyśniło mi się ...Miodownik wykonany na konkurs w formie gwiazdek ale podaję proporcje na blaszkę. Sam miodownik najlepiej smakuje na drugi dzień jak placki zmiękną.

  • Składniki

    ciasto (na blachę o wymiarach: 23x38 cm)
    80 dag mąki
    szklanka cukru pudru
    łyżeczka sody oczyszczonej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajko
    1 żółtko
    25 dag margaryny PALMA Z MURZYNKIEM
    3 łyżki miodu
    2 łyżki śmietany

    masa zasmażkowa:
    1 łyżka masła
    2 łyżki mąki
    1 szklanka zimnego mleka
    kostka masła
    15 dag cukru pudru

    karmelizowany słonecznik:
    2 łyżki masła
    2 łyżki miodu
    10 dag łuskanego słonecznika

  • Sposób przygotowania

    1.

    Ciasto: margarynę pokroić i wysiekać z mąką. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 3 części. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 10-12 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.

    2.

    Masa zasmażkowa: łyżkę masła rozpuścić w rondelku, dodać 2 łyżki mąki podsmażyć lekko (ciągle mieszając) zalać to szklanką zimnego mleka. Gotować na bardzo małym ogniu ciągle mieszając aż powstanie gęsty krem. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puch, porcjami dodawać zimną zasmażkę. Zmiksować.

    3.

    Karmelizowany słonecznik: masło roztopić z miodem, dodać słonecznik. Smażyć na wolnym ogniu ok. 2 minuty.

    4.

    Przełożenie: placek – masa- placek – masa- placek- masa- słonecznik

  • Rady

    Placki po upieczeniu możemy posmarować mlekiem żeby szybciej zmiękły.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, Deser, słonecznik, boże narodzenie, miodownik, przyjmujemy gości, ciasto_miodownik, miodownik z kremem, miodownik z masą zasmażkową
  • dodaj komentarz 11 komentarzy

Dodane przez: bieniaszka

bieniaszka 201

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-11-30T21:20:37+01:00

560 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »