Miodownik z manną

5 (2 ocen)

  • 2 godz.

Ten przepis mam od swojej mamy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki mąki,
    2 jajka,
    pół szklanki cukru pudru,
    1 łyżeczka sody,
    pół szklanki miodu,
    150g margaryny palma z murzynkiem
    Krem:
    500ml mleka,
    1 szklanka manny błyskawicznej,
    250g margaryny palma z murzynkiem,
    1 szklanka cukru pudru,
    1 łyżka kakao,
    olejek migdałowy,
    olejek arakowy
    Polewa:
    100g margaryny palma z murzynkiem,
    5łyżek cukru pudru,
    3 łyżki kakao,
    5 łyżek kwaśnej śmietany,
    1 łyżka żelatyny.
    Blaszka 25cm na 40cm.
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Miodownik z manną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę,miód i cukier rozpuścić w rondelku.Do przestudzonej masy dodać mąkę wymieszaną z sodą i ubite jaja,po czym zagnieść ciasto.Gotowe ciasto podzielić na 4 części,każdą z nich cienko rozwałkować i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni od 5-8 minut.Masa:mannę ugotować na gęsto i ostudzić.Margarynę ucierać z cukrem i stopniowo dodawać mannę.Do 1/3 masy dodać łyżkę kakao i aromat arakowy.Do pozostałej masy dodać aromat migdałowy.Placki przełożyć na przemian dwoma masami:biała,z kakaem, biała.Polewa:rozpuścić margarynę ,dodać resztę składników i zagotować,żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody i dodajemy do polewy,mieszamy.Smarujemy ciasto i dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować