Miodownik z kokosem i karmelowym słonecznikiem

4.5 (183 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tradycyjny miodownik w nieco odświeżonym wydaniu z blatem kokosowym i karmelizowanym słonecznikiem. Mąż był do niego sceptycznie nastawiony bo nie lubi miodu ale kiedy spróbował stwierdził "wspięłaś się na wyżyny umiejętności" to chyba najlepsza rekomendacja :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (na tortownice o średnicy 26 cm)

    Ciasto:
    350g mąki pszennej
    125g margaryny Palma z Murzynkiem
    jajo
    3 łyżki cukru
    4 łyżki płynnego miodu
    4 łyżki mleka
    15g cukru waniliowego
    łyżeczka sody oczyszczonej

    Krem budyniowy:
    opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
    2 niepełne szklanki mleka
    3 łyżki cukru
    20 dag masła
    pół laski wanilii

    Blat kokosowy:
    4 białka
    4 łyżki cukru
    40g wiórków kokosowych

    Masa słonecznikowa:
    80g masła
    3 łyżki cukru
    15 cukru waniliowego
    200g łuskanego słonecznika
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Miodownik Desery

Miodownik z kokosem i karmelowym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Suche składniki mieszamy razem, następnie dodajemy jajko, mleko, margarynę i wyrabiamy na równą masę. Pod koniec dodajemy miód, wyrobione ciasto dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy je na papierze do pieczenia i wycinamy kształt formy. Papier z ciastem układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy równocześnie dwa blaty przez około 12 minut w 180 stopniach C.
  • 2. Krem budyniowy:
    Odlewamy Pól szklanki mleka i rozrabiamy w nim budyń, pozostałą cześć mleka zagotowujemy z miąższem wanilii i cukrem. Gdy mleko się zagotuje mieszamy obie części. Wystudzony budyń ucieramy z miękkim masłem.
  • 3. Blat kokosowy:
    Białka ubijamy, dodając cukier puder i na końcu wiórki. Pieczemy w tortownicy na złoty kolor w 200 stopniach C.
  • 4. Masa słonecznikowa:
    Słonecznik prażymy na suchej patelni. Cukier i cukier waniliowy karmelizujemy na małym ogniu (ostrożnie, aby nie przypalić) dodajemy masło. Gdy składniki się połączą dosypujemy prażony słonecznik. Gotujemy razem kilka minut. Wykładamy ciepłe na wierzch ciasta.

    Składamy ciasto układając po kolei: blat miodowy, krem budyniowy, blat miodowy, blat kokosowy, blat miodowy, krem budyniowy, blat miodowy, masę słonecznikową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Miód Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować