• Miodownik z kokosem i karmelowym słonecznikiem

    Dodane przez: Kloruś

  • Tradycyjny miodownik w nieco odświeżonym wydaniu z blatem kokosowym i karmelizowanym słonecznikiem. Mąż był do niego sceptycznie nastawiony bo nie lubi miodu ale kiedy spróbował stwierdził "wspięłaś się na wyżyny umiejętności" to chyba najlepsza rekomendacja :)

  • Składniki

    (na tortownice o średnicy 26 cm)

    Ciasto:
    - 350g mąki pszennej
    - 125g margaryny Palma z Murzynkiem
    - jajo
    - 3 łyżki cukru
    - 4 łyżki płynnego miodu
    - 4 łyżki mleka
    - 15g cukru waniliowego
    - łyżeczka sody oczyszczonej

    Krem budyniowy:
    - opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
    - 2 niepełne szklanki mleka
    - 3 łyżki cukru
    - 20 dag masła
    - pół laski wanilii

    Blat kokosowy:
    - 4 białka
    - 4 łyżki cukru
    - 40g wiórków kokosowych

    Masa słonecznikowa:
    - 100g masła
    - 3 łyżki cukru
    - 15 cukru waniliowego
    - 200g łuskanego słonecznika

  • Sposób przygotowania

    1.

    Ciasto: Suche składniki mieszamy razem, następnie dodajemy jajka, mleko margarynę i wyrabiamy na równą masę. Pod koniec dodajemy miód, wyrobione ciasto dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy je na papierze do pieczenia i wycinamy kształt formy. Papier z ciastem układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy równocześnie dwa blaty przez około 12 minut w 180 stopniach C.

    2.

    Krem budyniowy: Odlewamy Pól szklanki mleka i rozrabiamy w nim budyń, pozostałą cześć mleka zagotowujemy z miąższem wanilii i cukrem. Gdy mleko się zagotuje mieszamy obie części. Wystudzony budyń ucieramy z miękkim masłem.

    3.

    Blat kokosowy: Białka ubijamy, dodając cukier puder i na końcu wiórki. Pieczemy w tortownicy na złoty kolor w 200 stopniach C.

    4.

    Masa słonecznikowa: Słonecznik prażymy na suchej patelni. Cukier i cukier waniliowy karmelizujemy na małym ogniu (ostrożnie, aby nie przypalić) dodajemy masło. Gdy składniki się połączą dosypujemy prażony słonecznik. Gotujemy razem kilka minut. Wykładamy ciepłe na wierzch ciasta. Składamy ciasto układając po kolei: blat miodowy, krem budyniowy, blat miodowy, blat kokosowy, blat miodowy, krem budyniowy, blat miodowy, masę słonecznikową.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, miód, wigilia, święta, boże narodzenie, miodownik, ciasto_miodownik
  • 6 komentarzy

Dodane przez: Kloruś

Kloruś 385

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-11-28T12:04:05+01:00

354 odwiedziny


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »