Miodownik z bakaliami

0 (0 ocen)

na Świateczny stół...

Składniki:

  • - 60 dag mąki
    - 20 dag miodu
    - lekko czubata szklanka cukru
    - 15 dag margaryna Palma murzynek
    - 5 jaj
    - po 5 dag rodzynek, skórki pomarańczowej, posiekanych orzechów włoskich
    - pół szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Miodownik z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku podgrzewać 1 łyżkę cukru aż się zrumieni, potem wlać pół szklanki wody i mieszać aż się rozpuści skarmelizowany cukier. Dodać miód, resztę cukru i margarynę. Podgrzewając mieszamy aż powstanie płynna masa. Zdjąć z ognia i wystudzić. Mąkę przesiewamy i wlewamy przygotowaną masę, dodajemy żółtka i wyrabiamy mikserem, aż na powierzchni zaczną się robić pęcherzyki, wlewamy sodę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, mieszamy. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do ciasta, mieszamy. Bakalie oprószamy mąką i również dodajemy do ciasta. Przekładamy do dwóch małych (25 x 12 cm) lub jednej większej (35 x 12) formy keksówki wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach.
    Gotowy miodownik posypać cukrem pudrem i udekorować orzechami włoskimi.

Porady

Ciasto lepiej jest zrobić w dwóch mniejszych foremkach, bo wyjdą równe. W większej formie ciasto mocno wyrasta na środku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Miód Margaryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować