Miodownik z bajaderkowymi kuleczkami

5 (173 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Lubie eksperymentować w kuchni,a zwłaszcza jeśli chodzi o ciasta,. Miodownik ten bardzo wszystkim posmakował, ciasto zniknęło w błyskawicznym tempie.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto miodowe:
    -50 dag mąki
    -1 margaryna Palmy z Murzynkiem
    -2 jajka
    -2 łyżki miodu
    -3/4 szkl. cukru
    -1 łyżeczka sody

    Masa orzechowa:
    -25 dag pokrojonych orzechów włoskich
    -2 łyżki miodu
    -1/2 kostki margaryny Palmy z Murzynkiem
    -1/2 szkl. cukru

    Ciasto cynamonowe:
    -1 i 1/2 szkl. mąki
    -1 szkl. kefiru
    -1/2 szkl. cukru
    -1/4 szkl. oleju
    -1 łyżeczka sody
    -2 łyżeczki cynamonu

    Kuleczki bajaderkowe :
    -35 dag suchego biszkoptu czekoladowego lub herbatników
    -6 łyżek mleka
    -5 łyżek margaryny Palmy z Murzynkiem
    -2 łyżki dżemu
    -1/2 tabliczki czekolady mlecznej
    -1 łyżeczka kakao
    -kilka kropel aromatu migdałowego

    Krem budyniowy:
    -2 budynie śmietankowe
    -3 szkl. mleka
    -3/4 szkl. cukru
    -1 margaryna Palmy z Murzynkiem

    Warstwa śmietanowa:
    -1 opakowanie śnieżki i fix do śmietany
    -200 ml mleka
    - 10 kuleczek bajaderkowych
Wystaw ocenę:

5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Miodownik Desery Bajaderka

Miodownik z bajaderkowymi kuleczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa orzechowa:Rozpuść w rondelku margarynę,dodaj miód, cukier oraz orzechy,wymieszaj i gotuj 5 minut.
    Ciasto miodowe: Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto podziel na 3 części. Rozwałkuj i przełóż na blachę (32*25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia,piec ok. 15 min na złoty kolor w temp.150 stopni.
    Na trzeci kawałek ciasta wyłóż masę orzechową i tak samo upiec jak poprzednie placki.
  • 2. Ciasto cynamonowe: Wsyp do miski wszystkie sypkie składniki i dodaj mokre,całość wymiksuj na jednolite ciasto. Przełóż na blachę (32*25 cm) piec 30 min, w temp. 150 stopni.
  • 3. Kuleczki bajaderkowe: Ciasto pokrusz w mikserze. Mleko,margarynę oraz czekoladę przełóż do rondelka i zagotuj to rozpuszczenia składników, dodaj kakao,wymieszaj. Do miski przesyp pokruszone ciasto, dodaj mieszankę czekoladowa ,dżem oraz aromat,połącz. Formuj kuleczki w wielkości orzecha laskowego (mnie wyszło ok. 55 sztuk). Schłodź w lodówce.
  • 4. Krem budyniowy: 2 szkl. mleka zagotuj z cukrem, w pozostałym rozrób proszek budyniowy i ugotuj budyń. Schłodź.
    Margarynę utrzyj i dodawaj po łyżce budyniu, wymiksuj na gładki krem.
    Krem podziel dwie części
  • 5. Warstwa śmietanowa: Śnieżkę wraz z fixem ubij według instrukcji na opakowaniu,dodaj 10 pokruszonych kuleczek bajaderkowych,wymieszaj.
  • 6. przełożenie ciasta:
    Ciasto cynamonowe posmaruj połową kremu budyniowego ułóż kuleczki ( 42 szt.), przykryj miodownikiem, rozsmaruj druga część kremu i przykryj plackiem miodowym, wyłóż warstwe śmietanową i przykryj miodownikiem z masa orzechową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować