MIODOWNIK WIELOWARSTWOWY

4.5 (179 ocen)

  • 2 godz.

Miodownik to ciasto doskonałe- aromatyczne, pyszne i piękne. To smak orzechów, miodu, żurawiny i przyprawy do piernika. Wypiekam je przeważnie zimą, wszyscy zajadają się nim ze smakiem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 4 szklanki mąki pszennej
    - 1 szklanka cukru pudru
    - 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
    - 1 łyżka przyprawy do piernika
    - szczypta soli
    - 70 g margaryny Palma z Murzynkiem
    - 2 jajka
    - 3 łyżki płynnego miodu
    - 3 łyżki śmietany 18 %

    Masa:
    - 750 ml mleka
    - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 3 łyżki mąki pszennej
    - 200 g cukru
    - 250 g margaryny Palma z Murzynkiem
    - 100 g masła
    - sok z 1 cytryny

    Warstwa orzechowa:
    - 300 g orzechów włoskich
    - 100 g cukru
    - 2 łyżki miodu
    - 120 g margaryny Palma z Murzynkiem
    + słoiczek dżemu żurawinowego
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Desery

Miodownik wielowarstwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić ciasto: wszystkie sypkie składniki wymieszać i wysypać na stolnicę. Dodać pokrojoną w grubą kostkę margarynę, posiekać ją z sypkimi składnikami. Wbić jajka, dodać miód śmietanę i wyrobić ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
  • 2. Po tym czasie ciasto podzielić na 5 części- 4 części włożyć z powrotem do lodówki, a 1 część rozwałkować na kształt koła- dna tortownicy o średnicy 28 cm. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, papier niech będzie w kształcie prostokąta bo potem łatwiej wyciągać za rogi gorące ciasto. Nałożyć rozwałkowane ciasto. Spód upiec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 10 minut. Spód drugi, trzeci i czwarty upiec w ten sam sposób.
  • 3. Kiedy będzie się piekł spód czwarty przygotować warstwę orzechową. W rondlu roztopić cukier, miód, margarynę, a następnie dodać orzechy w dużych kawałkach i dobrze wymieszać. Chwilę podgrzać, ciągle mieszając i zdjąć z palnika. Piąty spód umieścić w tortownicy, a na niego wyłożyć wcześniej przygotowaną warstwę orzechową. Wstawić do piekarnika i upiec (przez 15 minut).
  • 4. Zrobić masę. Z 750 ml mleka odlać 1 szklankę i rozmieszać w niej mąkę ziemniaczaną i pszenną. Pozostałą ilość mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozprowadzoną w mleku mąkę, zamieszać i zagotować przez krótką chwilę. Powstały budyń całkowicie ostudzić. Utrzeć mikserem masło i margarynę na jasny puch. Następnie dodawać po łyżce budyniu i ucierać. Na samym końcu dodać sok z cytryny, utrzeć. Masę podzielić równo na 4 części- np. do 4 jednakowej wielkości naczyń.
  • 5. Dno i ściany tortownicy, w której piekły się spody wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć pierwszy spód (wszystkie spody kłaść dołem do góry). Na spód nałożyć 5-6 łyżeczek dżemu żurawinowego i rozsmarować na całej powierzchni spodu. Na to nałożyć pierwszą część masy i rozsmarować. W ten sam sposób układać kolejne trzy warstwy ciasta (spód- dżem- masa), na samym końcu położyć spód z warstwą orzechową.
  • 6. Tortownicę z ciastem zawinąć w folię lub włożyć w reklamówkę i zawiązać. Przygnieść czymś ciężkim ok. 3 kg, trzymać w chłodzie np. w piwnicy lub w lodówce przez 2 dni.

Porady

Miodownik jest najlepszy po dwóch dniach od zrobienia, dopiero po tym czasie można kroić i jeść to ciasto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować