Miodownik świąteczny

4.5 (195 ocen)

Pyszny miodownik przekładany masą z kaszy manny na świąteczny stół i nie tylko.

Składniki:

  • Ciasto
    miód sztuczny - 3 łyżki
    masło - 1/4 kostki
    śmietana - 3 łyżki
    cukier - 3/4 szkl
    jajka - 2 szt
    mąka - 3 szkl
    soda - 2 łyżeczki
    KREM
    kasza manna - 5 łyżek
    mleko - 0,5 l
    margaryna - 1 kost
    cukier - 0,5 szkl
    Dodatkowo :
    powidła śliwkowe- 180 g
    sok z cytryny
    aromat rumowy
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Miodownik świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto

    Mąkę wymieszać z sodą, przesiać do miski, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Każde ciasto wykładać na brytfannę wyłożoną i wysmarowaną tłuszczem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop, do zrumienienia ciasta. Upiec każdy placek oddzielnie.
  • 2. KREM

    W garnku zagotować mleko z cukrem, na mleko sypać kaszę manną, energicznie mieszając, doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania masy, ostudzić. Margarynę przełożyć do miski, zmiksować. Do zmiksowanej margaryny dodawać po łyżce zimnej kaszy, aromat i sok cytrynowy, utrzeć. Podzielić na 2 części
  • 3. Składanie ciasta:

    Na pierwsze ciasto wyłożyć połowę kremu i połowę powideł śliwkowych. Nakryć drugim ciastem i wyłożyć resztę kremu i powideł śliwkowych, przykryć trzecim ciastem.

Porady

Ciasto można polać polewą czekoladową, lub posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe Kasza manna Masło Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować